Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Φυτά και ζωή

Στην λαϊκή αγορά δυο διπλανοί πάγκοι πουλάνε φυτά, και συγκεκριμένα ντοματιές. Στον ένα πάγκο οι ντοματιές είναι ψηλές, με καταπράσινο κορμό και γεμάτα ζωντάνια φύλλα. Στον άλλο πάγκο οι ντοματιές είναι μικρές, ασθενικές με μαύρο σκληρό κορμό και μαραμένα φύλλα. Ένας γέρος προσπερνάει της ζωηρές ντοματιές και πάει κατευθείαν στις ασθενικές, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο γέρος ήταν τσιγκούνης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί και οι δύο πάγκοι έχουν τις ίδιες τιμές. Πήρε έξι ρίζες ντομάτας και πήγε στο σπίτι του όπου και τις μεταφύτεψε στην μικρή του αυλή. Ο γείτονάς του που είδε τις ντοματιές, τον ρώτησε από που τις είχε πάρει. Έχοντας πάρει την απάντησή του από το γέρο πήγε στην λαϊκή, στο σημείο που του είχε υποδείξει ο γέρος, και στάθηκε απέναντι από τους δύο πάγκους, αφού είδε ίδια τιμή και στα δύο παράκουσε την συμβουλή του γέρου και πήρε από τον πάγκο με τις ζωηρές ντοματιές έξι ρίζες. Τις φύτεψε και αυτός στην αυλή του, και με το που είδε τον γέρο του είπε << Μπάρμπα, εγώ βρήκα καλύτερες ρίζες, δεν πρόσεχες όταν αγόραζες>> << Πρόσεχα πάρα πολύ, γιαυτό και αγόρασα αυτές>>. Και όντως τον πρώτο καιρό η αυλή του γείτονα ήταν πιο όμορφη και ζωηρή από αυτή του γέρου, αλλά σε λίγους μήνες η αυλή του γέρου ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες ντομάτες, ενώ η άλλη είχε ελάχιστες και ασθενικές,λες και ήταν αντιστρόφως ανάλογες τις "παιδικής τους ηλικίας" . Και ρώτησε ο γείτονας τον γέρο πως έγινε αυτό; μήπως ήταν από άλλο σπόρο; μήπως έριξε φυτοφάρμακα; Και ο γέρος του απάντησε με ειλικρίνεια, ότι ούτε άλλος σπόρος είναι, ούτε φυτοφάρμακα έριξε. Απλά με την εμπειρία του ήξερε, ότι όταν ο κορμός της ντομάτας είναι μαύρος και σκληρός σημαίνει ότι αυτές έχουν σκληραγωγηθεί και ότι δεν ποτιζόταν αρκετά με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερες ρίζες παρά κορμό, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικές, ενώ αντίθετα οι άλλες, ναι μεν ήταν πιο όμορφες αλλά δεν είχαν γερές βάσεις, και ούτε θα ανταπεξέρχονταν στις αλλαγές του καιρού τόσο καλά όσο οι άλλες λόγω του ότι δεν έχουν σκληρό κορμό. <<Κοίτα την εμφάνιση, αλλά μην κοιτάς το τώρα, κρίνε από που έρχονται και που μπορούν να καταλήξουν>>

7 σχόλια:

mr.alobar είπε...

πολυ πολυ καλο

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΛΑ ΕΠΛΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ....ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΣΘΕΝΙΚΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ.ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ.

roza είπε...

Πριν χρόνια το πλυντήριο άκουσε απο τα χείλη μου τη θεωρία της βιολογικής ντομάτας (πάνω κάτω σαν αυτό που έγραψες αλλα με τη δική μου οπτική) ,η αντιδρασή της ήταν η αναμενόμενη:
"Το χεις χάσει,μωρή δόλια!!!"
Αργότερα απο το παραπάνω περιστατικό άκουσα αυτό το τραγούδι : www.youtube.com/watch?v=5qeT0Aai-LI
και κατάλαβα οτι δε βλέπω μόνο εγώ τις ντομάτες με άλλο μάτι!
Και τώρα...ενώ είχα αφήσει την ιστορία της βιολογικής ντομάτας ξεχασμένη στα βάθη του μυαλού μου,διαβάζω στις 5 το πρωί αυτή σου την ανάρτηση!!! Τυχαίο;;; Και ξάφνου θέλω να φωνάξω στο πλυντήριο : "Πάρτα,μωρή άρρωστη!!Το χουν σκεφτεί και άλλοι"
Φιλιά
--ΝτΟΜαΤοΕκΣτΑσΙαΣμΈνΟ Σαλιάγκι

roza είπε...

Ελα τώρα που έλεγες αυτό το πράγμα.. Και έλα τώρα που σου είπα ότι το χασες... Εγώ που σε είπα να το κάνουμε και κινούμενο σχέδιο?
Άσχετο, ο τρόπος που υπογράφεις ακολουθει τον camel τρόπο ονοματοδοσίας στις μεταβλητές ή μου φάνηκε??
Κάνε ποστ για την βιολογική ντομάτα και τα άλλα παραμύθια! Αξίζει!
--πλυντήριο

roza είπε...

αν ακολουθούσα τον camel τρόπο,θα έπρεπε να υπογράφω ως
ΝτοματοΕκστασιασμενοΣαλιαγκι!Αλλα είμαι βαθυτατα επηρεασμένη,μικρό μου ημμυκο αποκα'ι'δι,απο τον camel(και σταμάτα να τρομάζεις τον μη-ημμυ πληθυσμο)!
Ένα πράγμα θα σου πω βρωμοπλυντήριο:
Όταν τα παραμύθια μου εκδοθούν και γίνω πλούσια απο αυτά...Δε θα σου δώσω αντίτυπο με την υπογραφή μου!Έτσι για να μάθεις να με κοροιδευεις,ΓελοίαΜιαΖωη!
--ΝτοματοΕκστασιασμενοΣαλιαγκι

roza είπε...

Ρε εγώ μιλάω σοβαρά κι εσύ επιμένεις να πιστεύεις ότι σε κοροιδεύω. Κι εγώ όταν τα κάνω κινούμενα σχέδια δεν θα σου δώσω τίποτα για τα πνευματικά δικαιώματα, για να μάθεις κι εσύ.
--ΓελοιοΜιαΖωηΠλυντηριο

Nicotine είπε...

Σαλιάγκι

Καταρχήν να σου πω ότι δεν έχω φάει ΠΟΤΕ ντομάτα και οποιοδήποτε παράγωγο αυτής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν τρώω το 90% των φαγητών της ελληνικής κουζίνας.
Αυτό το κείμενο το έγραψα ξέροντας ακριβώς τι παίζει με τις ντομάτες καθώς υπήρχε οικογενειακή παράδοση στην παραγωγη ντομάτας, είμαι από λαϊκή οικογένεια...

Και επειδή έχω και καλτ καταβολές πάρε και ένα τραγουδάκι
http://www.youtube.com/watch?v=FtI6V7PG2xA

Πλυντήριο με διώχνουν, θα σου απαντήσω αύριο

Στα τέσσερα

Η μέρα ήταν Σάββατο , τα στήθη της μικρά και αυτή επίσης.  Τη λέγανε Αθηνά, τίποτα άλλο μη ρωτήσεις.  Δυο βδομάδες  μετά από αυτό το Σάββα...