Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Look in to my eyeball

Στην αρχαία εποχή υπήρχε ένας ήρωας ο Οδυσσέας, γι αυτόν γράφτηκε το μεγαλύτερο έπος όλων των εποχών, η Οδύσσεια, αλλά δεν παρουσιάστηκε η αλήθεια όπως έγινε υπήρξαν μερικές… προσαρμογές.

Κάποια στιγμή ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του βρέθηκε στην σπηλιά ενός κύκλωπα, του Πολύφημου. Ο Πολύφημος ήταν μια ρομαντική ψυχή, αλλά είχε ένα ελάττωμα, δεν έβλεπε πολύ καλά. Αυτό το κατάλαβε ο Οδυσσέας όταν είδε τον κύκλωπα να παραπατάει και να σκοντάφτει μέσα στην σπηλιά του και κάπως έτσι ξεκίνησε το σχέδιο δράσης του. Ο Οδυσσέας ντύθηκε γυναίκα και παρουσιάστηκε μπροστά στον κύκλωπα την ώρα που διάβαζε. Του είπε την ιστορία που είχε δημιουργήσει, ότι ήταν ναυαγοί, και ότι βρέθηκαν τυχαία στην σπηλιά του και τον παρακάλεσε να βγάλει τον βράχο από την είσοδο για να φύγουν. Ο Πολύφημος όμως είχε περάσει πολύ καιρό μόνος και δεν ήθελε να τον αφήσει να φύγει αμέσως και τον παρακάλεσε να μείνει τουλάχιστον μέχρι το πρωί μαζί του. Του φάνηκε αρκετά όμορφη η γυναίκα- Οδυσσέας. Ο Οδυσσέας μη έχοντας επιλογή αναγκάστηκε να δεχτεί, μέχρι το πρωί όμως. Και πιασαν την κουβέντα , όλο το βράδυ μιλούσαν για λογοτεχνία και ποίηση, για τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια, για την μοναξιά και την μελαγχολία. Οι σύντροφοι το Οδυσσέα είχα αποκοιμηθεί, αλλά ο Οδυσσέας έμενε με τον Πολύφημο, χάρηκε που γνώρισε ένα άτομο με ενδιαφέροντα, είχε βαρεθεί τις ιστορίες πολεμικών ανδραγαθημάτων, κρασοκατάνυξης και σεξοπορνοδιαστροφηκές συζητήσεις . Έφτασε όμως το πρωί και όταν ο Οδυσσέας ζήτησε από τον Πολύφημο να τους αφήσει να φύγουν ο Πολύφημος αρνήθηκε, του είπε ότι πέρασε υπέροχα το προηγούμενο βράδυ και ότι θέλει να επαναληφθεί. Ο Οδυσσέας επέμενε ότι έπρεπε να φύγουν, και τότε ο Πολύφημος τον απείλησε ότι θα σκοτώσει όλους τους συντρόφους της. Το σχέδιο απέτυχε, τώρα έπρεπε να το επαναπροσδιορίσει ο Οδυσσέας.

Αποφασίστηκε να μεθύσουν τον Πολύφημο, αλλά ο Οδυσσέας έφερε κάποιες αντιρρήσεις γιατί δεν άντεχε το ποτό. Δεν πειράζει, είπαν οι σύντροφοι, αρκεί μόνο να τον μεθύσεις, τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε εμείς. Έτσι και έγινε, και πάνω στο πότο ο Πολύφημος άρχισε την ερωτική εξομολόγηση στον Οδυσσέα.
-Από την πρώτη μέρα που μιλήσαμε κατάλαβα ότι είμαστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, τέλος.
-Δεν νομίζεις ότι αυτό είναι λίγο παράλογο, αμύνθηκε ο Οδυσσέας.
-Το ξέρω ακούγεται τρελό, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε κανονική σωματική επαφή, αλλά αυτό δεν με πειράζει, μπορούμε να ζήσουμε έναν πλατωνικό έρωτα, είπε ο Κύκλωπας.
-Δεν γίνεται αυτό, σε παρακαλώ, μην με κάνεις και αισθάνομαι άσχημα…
-Αν θες όλα γίνονται, δεν υπάρχουν εμπόδια στον έρωτα, έλα πιες λίγο κρασί ακόμα, είπε Πολύφημος και γέμισε το ποτήρι του Οδυσσέα.
-Δεν ξέρω δεν μου φαίνεται σωστό… και μη μου βάζεις άλλο να πιω… έχω αρχίσει να μεθάω…
-Σε παρακαλώ, κοίταξε με στο μάτι και πες μου, δεν έχεις αισθανθεί τίποτα για μένα;
-Δεν ξέρω ίσως, άσε με δεν είμαι καλά… είπε μισοζαλισμένος ο Οδυσσέας
-Όχι έτσι! Στο μάτι κοίτα με και πες μου!
-Ναι, κάτι αισθάνθηκα είπε ο Οδυσσέας και λιποθύμησε
Ο Πολύφημος τον άρπαξε και τον ταρακούνησε, και μόλις άνοιξε τα μάτια του τον ρώτησε
-Σε παρακαλώ μόνο πες μου το όνομα σου, τόσες μέρες το αποφεύγεις, σε παρακαλώ, πες μου…
-Ουδειςςςςς, προσπάθησε να μιλήσει ο Οδυσσέας αλλά η γλώσσα του είχε κολήσει από την μέθη, ουδείςςςς…… προσπάθησε να πει Οδυσσέας, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, και έμεινε ο Πολύφημος με την εντύπωση ότι την λένε Ουδείς.

Τον- την έβαλε να ξαπλώσει, και ο Πολύφημος ξάπλωσε δίπλα του-της. Οι σύντροφοι μόλις είδαν ότι είχε κοιμηθεί ο Κύκλωπας, ξυπνήσαν τον Οδυσσέα,τον συνεχάρησαν για την επιλογή το να πει το όνομα ουδείς, ήταν όντως πολύ έξυπνο, και του είπαν ότι είναι η ώρα να φύγουν, είχαν καθαρίσει και ένα κορμό δέντρου για να το χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό να σπρώξουν την πέτρα στην είσοδο. Ο Οδυσσέας είπε στους συντρόφους να μην πειράξουν τον κύκλωπα, γιατί τον συμπάθησε, και απαίτησε να είναι αυτός που θα οδηγεί τον κορμό μην τυχόν και κάνει κανείς ζημιά στον Πολύφημο, έτσι και έγινε. Όπως περπατούσε ο Οδυσσέας κρατώντας το μπροστινό μέρος του ξύλου, την ώρα που περνούσαν πάνω από ένα βράχο δίπλα από τον κύκλωπα, παραπάτησε ο Οδυσσέας από την μέθη και του γλίστρησε το ξύλο και καρφώθηκε στο μάτι του Πολύφημου. Ξύπνησε ο κύκλωπας και άρχισε να ουρλιάζει από τον πόνο, οι σύντροφοι αμέσως πιάσαν τον Οδυσσέα και του κλεισαν το στόμα για να μην μιλήσει . Ο Πολύφημος ουρλιάζοντας πήγε και άνοιξε την πόρτα και καλούσε σε βοήθεια, οι σύντροφοι βγήκαν έξω κρατώντας κλειστό το στόμα το Οδυσσέα, και πήγαν αμέσως στο πλοίο. Οι άλλοι κύκλωπες άκουσαν τον Πολύφημο να φωνάζει και πήγαν να τον βοηθήσουν
-Τι έπαθες; Ποιος σου το κανε αυτό;
- Η Ουδείς, απάντησε ο Πολύφημος μέσα σε ουρλιαχτά πόνου
-Ουδείς; Τι λες ρε; χαχαχα Ρε, μόνος σου την έκανες την μαλακία;
-Η Ουδείς…. Επανέλαβε ο Πολύφημος

Έτσι η φράση <<Η Ουδείς>> έμεινε στην ιστορία σαν σύμβολο της προδοσίας, που χίλια περίπου χρόνια αργότερα μια άλλη νέα θρησκεία που έκλεψε πολλά από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό χρησιμοποίησε την μια παράφραση αυτής , τον γνωστό Ιούδα, για να ονοματίσει την έννοια της προδοσίας. Ο Οδυσσέας έκλεγε από τις τύψεις, και επειδή έσπαγε τα νεύρα στους συντρόφους τον έδεσαν στο κατάρτι, και έτσι άκουσε και το τραγούδι των Σειρήνων, και ανάγκασε τον εαυτό του σε νηστεία και έτσι δεν έφαγε τους λωτούς στην χώρα των Λωτοφάγων. Και ο Κύκλωπας πληγωμένος σωματικά και ψυχικά περιφέρεται μόνος στο νησί, και λέει συνεχώς ποιήματα για τον έρωτα την προδοσία, έγινε συνώνυμο του έρωτα, όταν ερωτεύεσαι από ανάγκη, όταν ερωτεύεσαι κάποιον που σου λέει ψέματα, όταν δεν ξέρεις ποιος είναι ό άλλος, τότε είναι πολύ πιθανό να προδοθείς. Και έτσι ο Πολύφημος προδομένος και κατεστραμμένος περιφέρεται στο νησί, τυφλωμένος παραπατάει και σκοντάφτει , δεν ξέρει που να πάει και όλοι πλέον λένε πως ο Έρωτας είναι τυφλός .

3 σχόλια:

Я верю в Сталина είπε...

Πολυ προχωρημενη η προσεγγιση σου...

Μου αρέσει!

Prisoned Soul είπε...

Γιατί άραγε να μην διδασκουν αυτή την εκδοχή στα σχολεία; θυμάμαι στο γυμνάσιο που μας είχαν τρελάνει με τον Όμηρο και για την ακρίβεια την Οδύσσεια, τίποτα δεν μου έκανε ενδιαφέρον, εδώ όμως πέρασα ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο μου, φοβερή προσέγγιση!

Φιλιά και καλό βράδυ!

Ράνια Μ. είπε...

Ακρως ενημερωτικό το κειμενάκι! Εχω μείνει άναυδη. Πόσα δεν ξέρουμε τελικά! Μήπως και η Αλεξανδράτου από τον κύκλωπα και τον οδυσσέα πήρε τις ατάκες.....'εμού του ιδίου'? Μήπως ο κύκλωπας δεν του έδωσε κρασί αλλά σαμπάνια?

Στα τέσσερα

Η μέρα ήταν Σάββατο , τα στήθη της μικρά και αυτή επίσης.  Τη λέγανε Αθηνά, τίποτα άλλο μη ρωτήσεις.  Δυο βδομάδες  μετά από αυτό το Σάββα...